Skidbyxor & Snowboardbyxor – täckbyxor för skidåkare

Alla form av vintersport kräver specialtillverkade kläder. Skidbyxor och snowboardbyxor är en slags modifierad täckbyxa framtagna för att skydda skidåkaren från väta, kyla, smuts och skav. Vidare bidrar skidbyxor till en ökad komfort samtidigt som de presenterar lösningar på praktiska problem som förvaring av din bil- eller stugnyckel.

Skidbyxor utgör tillsammans med skidjackan grunden i konceptet skidkläder. Ett par ordentliga skidbyxor är tillsammans med de övriga skidkläderna en förutsättning för att slippa väta och nedkylning vid skidåkning. Några uppskattade varumärken bland skidbyxor är 8848, Haglöfs, Quiksilver, DC, Burton, Volcom och Norröna.
festliga skidbyxor

Viktigt att tänka på när du väljer skidbyxor

Flera faktorer är av betydelse när man väljer skidbyxa, nedan har vi listat några av de viktigaste:

  • Extremt viktigt är att skidbyxorna är fullständigt vattentäta och förhindrar både kyla och vind att tränga in. Ett utmärkt material för att garantera detta är Gore-tex.
  • Se till att sömmarna är laminerade/tejpade och att skidbyxan nedtill är försedd med snölås.
  • Att det finns ett par ordentliga hängslen som enkelt kan gömmas under din skidjacka utan att hängselfästet skaver eller gör ont.
  • Behovet av förvaring uppstår mer eller mindre alltid vid skidturer, se därför till att byxorna har tillräckligt med fickor och förvaringsplatser.
  • Det är viktigt att inte bli kall när man åker skidor och snowboard, samtidigt är det otrevligt att bli genomsvett. Dina skidbyxor bör därför både se till att hålla dig varm samtidigt som materialet tillåter din kropp att andas.

Olika modeller passar olika kroppar olika väl, se därför till att välja ett par skidbyxor som sitter bra redan från början och som du själv trivs i.

Många ogillar täckbyxor för att de tycker att de är fula, givetvis är det viktigt att skidbyxorna är någorlunda anständiga eller rentav snygga, men samtidigt bör man vara medveten om att funktionaliteten är viktigare än utseendet.

Saker du själv bör fundera över innan du köper nya skidbyxor

  • Hur mycket eller vid hur många tillfällen kommer jag använda mina skidkläder.
  • Hur mycket är jag bredd att betala för ett par.
  • Skall jag köpa ett kvalitets par eller satsa på ett par billiga skidbyxor.